Tüketici fiyatlarının aylık bazda yükseldiği ABD’de, üretici fiyatlarındaki gerileme devam etti. ECB Mart ayı toplantısında 50 baz puan artışa gitti. Geçtiğimiz hafta OECD 2023 yılı küresel büyüme tahminini %2,6 düzeyine yükseltirken, Türkiye’ye ilişkin tahminini %2,8’e indirdi. Yurt içinde Şubat ayı merkezi yönetim bütçe açığı 170,6 milyar TL ile tarihi yüksek düzeyine ulaştı. Bu hafta piyasalarda ABD ve Avrupa’da bankacılık sektöründeki gelişmelerin yanı sıra Fed ve TCMB toplantıları yakından izlenecek.
Bankacılık sektörüne ilişkin endişeler devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta, İsviçre’nin en önemli bankalarından Credit Suisse’in risk primindeki yükseliş bankacılık krizinin ABD'den Avrupa'ya yayılabileceğine ilişkin endişeleri güçlendirdi. Hafta sonunda, Credit Suisse’nin rakibi UBS tarafından 3,2 milyar USD’ye satın alındığı, ayrıca 5,4 milyar USD düzeyindeki borcunun üstlenildiği açıklandı. Satın alım nedeniyle İsviçre Federal Hükümeti, UBS’e olası ekonomik kayıplar karşısında 9,6 milyar USD’lik bir risk güvencesi sağladı. İsviçre Merkez Bankası’nın da 110 milyar USD’ye kadar likidite desteği sağlayabileceği duyuruldu. ABD tarafında orta ölçekli bankaların mevduatlarının 2 yıl boyunca garanti kapsamına alınması tartışılırken, Fed ile Kanada, İngiltere, Japonya, İsviçre ve Euro Alanı merkez bankaları arasındaki swap hatlarının genişletileceği açıklandı. Ayrıca, ABD’de de zor duruma düşen bankaların satın alınmasına ilişkin haberler yakından izleniyor.
ECB politika faizinde 50 baz puanlık artışa gitti.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz hafta yaptığı toplantısında daha önce verilen şahin mesajlara uygun olarak faiz oranları 50’şer baz puan artırıldı. Toplantı öncesinde Credit Suisse’den gelen olumsuz haber akışı ECB’nin daha ılımlı bir faiz artışı gelebileceği yönündeki algıyı güçlendirmiş olsa da, ECB genel beklenti paralelinde 50 baz puanlık artış kararını değiştirmeyerek refinansman ve mevduat faizi oranlarını sırasıyla %3,50 ve %3,0 düzeyine çıkardı. ECB Başkanı Lagarde, toplantı sonrasında basına verdiği demeçte enflasyonun uzun bir süre yüksek seyretmesinin beklendiğini ve %2 oranındaki orta vadeli hedefe ulaşmakta kararlı olduklarını ifade etti.
Çin Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gitti
Çin’de açıklanan verilere göre sanayi üretimi Ocak-Şubat döneminde yıllık bazda %2,4 ile piyasa beklentisinin altında yükseldi. Bu dönemde, ülkede perakende satışlar da yıllık bazda %3,5 arttı. Covid kısıtlamalarının gevşetilmesiyle birlikte ekonomik aktivitede zayıf toparlanma sinyalleri veren göstergelerin ardından Çin Merkez Bankası ekonomiye destek vermek için zorunlu karşılık oranlarını düşüreceğini açıkladı.
Merkezi yönetim bütçesi Şubat ayında 170,6 milyar TL açık verdi
Türkiye’de depremin ekonomik etkilerinin hissedildiği Şubat ayında bütçe açığı 170,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Ertelenen vergi ödemeleri ile TCMB faaliyet gelirinin bütçeye aktarılmaması nedeniyle bütçe gelirleri yıllık bazda gerilerken, bütçe harcamaları Şubat ayında hızlı biçimde yükseldi (Bütçe Dengesi Raporumuz). Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam maliyetinin yaklaşık 103,6 milyar USD olduğunu açıkladı. Depremden etkilenen illerin GSYH içindeki payının %9,8 olduğunun belirtildiği raporda depremin 2023 yılı büyümesinde %0,6’lık bir kayba yol açacağı öngörüldü.
Finansal piyasalar…
Geçtiğimiz hafta küresel hisse senedi piyasalarında bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin etkisiyle dalgalı bir seyir hâkim oldu. BIST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı %4,6 azalışla 5.136 puandan kapattı. Türk Lirası, ABD doları ve euro karşısında yatay seyrini sürdürürken, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi 104 baz puan artarak %11,57 seviyesine yükseldi.