Bir önceki, 2021 Yılında Cumhuriyet altınları analizi yazımız 21 Eylül 2021 tarihinde, 2021 yılının ilk sekiz aylık verileri analiz edilerek blog sayfamızda yer almıştı.
Bu yazımızda ise 2021 yılının on iki aylık verilerini analiz ederek, sarrafiye grubu altınların talep ve satış istatistikleri üzerinde durarak, halkımızın tercihlerinin analizini yapacağız.
Cumhuriyet altınları adı altında darphane tarafından baskısı yapılan ürünlerin, Cumhuriyet altın sikkeleri ve Cumhuriyet ziynet altınları olmak üzere iki türü bulunduğunu ve Cumhuriyet altın sikkelerine halk arasında Ata Altını da denildiğini tekrar hatırlatmış olalım.
01.01.2021 - 31.12. 2021 tarihlerini kapsayan bir yıllık dönemde, Darphane verilerine göre, 33.973.002 gr. Ziynet grubu ürün üretilirken, Ata Altını üretimi 12.872.194 gr. olarak gerçekleşmiştir. Tüm ürünlerin toplamı olarak 47 ton sarrafiye ürünü üretilerek piyasaya sürülmüştür.
Bu verilere göre tüketicinin talebi %73 oranla Ziynet grubu altından yana olurken, Ata Altın grubu %27 oranında talep görmüştür.
33.973.002 gr. toplam üretim içinde yer alan Çeyrek altın, yarım altın, tam altın, gremise ve beşlik altın ürünlere göre dağılımına baktığımızda ise, çeyrek altının % 50 ile ziynet grubunun yarısına denk geldiğini, bunu % 28 ile tam altının izlediğini görüyoruz. Geriye kalan üç ürünün ise toplam % 22 lik bir oranda talep gördüğü karşımıza çıkıyor. İlk sekiz aylık oransal verilerle on iki aylık oransal verilerde bir değişim olmadığı gözleniyor.
Yıllık toplam üretim miktarının %97’lik kısmının ilk sekiz ayda üretildiği gözlemlenirken, son dört aydaki üretimin toplamdaki payı sadece %3. Altın ticaretine ve iç piyasanın seyrine dair yılın son 1/3'lük kısmında bu denli düşük talep ve üretim olması, ayrıca sorgulanması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Ata Altın Ürünlerinin toplam üretim miktarı olan 12.872.194 gr içinde Tam Altının %92,6 gibi ciddi bir oran ile satışları domine ettiği gerçeği karşımıza çıkıyor.
14.602.204 adedi aşan yıllık üretim içinde, %67 Pazar payı ve 9,7 milyon adet ile çeyrek altın açık ara lider durumda.
Ziynet grubu 22 ayar ürünlerin darphane sonrası piyasaya sürülmesi ve dolaşıma başlaması ile uzun yıllar aynı ürünler bir çok kez el değiştirmek suretiyle ciddi bir katma değer ve ciro oluşturmaktadır. Piyasada dolaşımda olan sarrafiye miktarının, piyasaya yeni sürülmüş miktarın üç dört katı olacağını söylersek yanlış olmayacaktır.
Yeni yılda ve sonraki yıllarda da sarrafiye grubu ürünlere olan talebin aynen devam edeceği görülüyor.
Kaynak: T.C.Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü