Ülkelerin Alım Programı kapsamında faydaları en üst düzeye çıkarmak için gerekli tüm işlemleri yapıyoruz;
- Kalite Kontrol
- Sistem Entegrasyonu
- Risk Yönetimi
- Altyapı Hizmetleri
- Operasyonel Hizmetler
Merkez bankalarının birincil rolü, bir ülkenin kaynaklarını ve yatırım politikalarını uzun vadede yönetmektir.
Bir zamanlar resmi para birimi olan Altın, modern rezerv yönetiminin temel taşı haline geldi ve yüzyıllardır merkez bankacılığının kalbinde yer aldı.
IMF'ye göre Altın, ABD Doları ve Euro'dan sonra en yaygın olarak tutulan üçüncü rezerv para birimidir ve beş merkez bankasının dördünden fazlası tarafından bulundurulmaktadır. Dünya Altın Konseyi, 31 Aralık 2020 itibariyle merkez bankaları tarafından tutulan yaklaşık 34.211 ton (1,7 trilyon Avro) yer üstü fiziksel altın bulunduğunu bildirdi. Bu, toplam yer üstü fiziksel altın stoklarının yaklaşık %17'sini temsil ediyor.
Merkez bankalarının altın rezervleri genellikle iki yöne bölünür:
Merkez bankalarının rezervlerinde fiziki altın bulundurma nedenleri:
Dünya Altın Konseyi Önemli Noktaları:
Beş yıl öncesine göre daha yüksek toplam rezervlere sahip merkez bankalarının oranı 2020'de %53'ten %68'e yükseldi. Bu toparlanma tamamen Yükselen Piyasalar ve Gelişmekte Olan Ekonomiler (EMDE) merkez bankalarında yoğunlaştı ve EMDE katılımcılarının %75'i geçen yıla kıyasla %53 daha yüksek toplam rezerv rapor etti.
Oran geçen yıla göre azalmış olsa da, “ödemeler dengesi krizlerine karşı tampon” toplam rezerv artışının en doğrudan nedenleri olmaya devam ediyor. “Sınır ötesi ticaret akışları arttı”, “döviz kuru politikasının bir sonucu” ve “yurtiçi finansal sistem için dayanak”, rezerv büyümesi düşüşlerine önemli birer tanık oldular.
"Negatif faiz oranları", bu yıl eklenen bir seçenek olan "COVID-19'un ardından ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizlik" ile bağlantılı olarak, en fazla sayıda katılımcı tarafından ilişkili olarak derecelendirildi.
Her ikisine de verilen güçlü tepki, rezerv yöneticileri için pandemiden kaynaklanan ek karmaşıklığı vurguluyor.
Katılımcıların ABD dolarının gelecekteki rolü konusunda kafaları karıştı ve %50'si doların şu an olduğundan daha düşük bir pozisyonda olacağını söyledi. Bu, geçen yılın sonuçları ile benzerlik gösteriyor.
Euro'nun gelecekteki rolü de, katılımcıların %64'ü mevcut konumuna kıyasla benzer veya daha düşük bir orana sahip olacağını söyleyen karışık tahminlere yol açtı. Sonuçlar geçen yılki ankete oldukça benziyor.
Merkez Bankası Altın Hareketi
Filipinler – Yerel Satın Alma Programı
2001 yılında yürürlüğe giren Halkın Küçük Ölçekli Madencilik Yasası, Filipin Madencilik Yasası ile uyumluydu. Küçük Ölçekli Madencilik Yasası, tüm küçük ölçekli madencilerin altınlarını belirlenmiş satın alma pencereleri aracılığıyla merkez bankası BSP'ye satmasını zorunlu kıldı.
1997 ile 2011 arasında, BSP'ye satılan küçük ölçekli altının değeri 4,5 milyar (milyar) pesodan 34.6 milyar pesoya yükseldi, bu 15 yıldan daha kısa bir sürede neredeyse sekiz kat arttı.
Moğolistan – Altın Alımları
Moğolistan Merkez Bankası (BoM), yalnızca 2020'nin ilk on ayında 19 tondan fazla altın satın aldı. Resmi altın üretimi 2020'de 20 tonun biraz altında gerçekleşti.
Ekvador – Teminat Olarak Altın
Ekvador BCE Merkez Bankası, altının etkin rezerv yönetiminde oynayabileceği rolün farkında. Rezerv yöneticileri, sık sık altın takas işlemlerini kullanırlar ve sabit bir süre boyunca altınlarının bir kısmını sabit para birimi karşılığında rehin verirler. Para biriminin geri ödenmesi üzerine altın BCE'ye iade edilir.
Merkez bankası, pandeminin neden olduğu yaygın piyasa stresini ve aşırı finansal istikrarsızlığı gidermek için ek likiditenin gerekli olduğu bir zamanda, Mart 2020'de böyle bir takas işlemine girdi ve 300 milyon ABD doları topladı. Altın rezervlerinin bu kadar aktif kullanımı, merkez bankasının cephaneliğinde kilit bir araç olarak BCE'nin altın satın alma programının önemini vurgulamaktadır.
Etiyopya – Geçim Kaynaklarının İyileştirilmesi
Ülkenin merkez bankası olan Etiyopya Ulusal Bankası (NBE), zanaatkar altın madenciliği sektörünün resmileştirilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Merkez bankası, yerel olarak altın mevduatı satın almak ve bunları uluslararası piyasalarda satmakla görevliyken, Maden Bakanlığı, NBE tarafından satın alınan altının saflığını doğrulamaktan sorumludur.
Sektörün, Kovid-19 pandemisine rağmen 2020'nin son beş ayında yaklaşık 303 milyon ABD doları gelir elde ederek 7,5 milyon insan için dolaylı bir geçim kaynağı oluşturduğu bildiriliyor.
Sorumlu Tedarik Zinciri
Altın tedarik zinciri yönetimi, orijinal malzemeleri nihai ürünlere dönüştüren süreçlerin denetlenmesinin yanı sıra, mal ve hizmet akışının yönetimidir.
Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru yere ve doğru fiyata teslim etmeyi içerir.
Sonuç, kaynakların uygun şekilde optimal kullanımı, üretim verimliliğinin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve karların maksimize edilmesidir.
Altın tedarik zinciri yönetimi hedefine ulaşmak için Merkez Bankaları, Hükümetler, Maden Bakanlıkları ve diğer ilgili kuruluşlar için uzman özel çözümler ve hizmetler sunuyoruz.
Bu, çatışmalardan etkilenen ve yüksek riskli bölgelerden altının sorumlu bir şekilde soğurulmasına ilişkin küresel olarak kabul edilen OECD Rehberine dayalı Gözetim Zinciri (maden çıkarmadan altın ticareti getirilerine kadar) düzenleme ve prosedürlerinin oluşturulmasını ve uygulanmasını içerir.
Bu hizmetler operasyonel ve finansal risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi, azaltılması, raporlanması ve sürekli izlenmesi için sürekli yerinde faaliyetleri gerektirir.