Yeni Haftaya Başlarken: Altın Rekor Seviyeleri Görmeye Devam Ediyor
Geçtiğimiz hafta Türkiye’den enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon, beklentilerin biraz üzerinde, %42,12 olarak duyuruldu. Euro Bölgesi’nden gelen enflasyon verisi ise %2,5 beklentisine karşın %2,4 seviyesinde gerçekleşti.
Dolar Endeksi geçtiğimiz hafta 110,00 seviyelerini test etti, ancak Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin belirsizlik nedeniyle 108,00 seviyelerine geri çekildi.
Hem Avrupa Merkez Bankası'nın hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Bu faiz indirimleri para politikasında gevşemeye neden olurken, serbest piyasada USD/TRY kuru 36,20 seviyelerinde, Euro/USD paritesi ise 1,02 seviyelerine geriledi.
ABD cephesinde geçtiğimiz hafta istihdama ilişkin verileri takip ettik. Açık İş Pozisyonları ve İş Gücü Devir Oranı 8 milyon beklentisinin altında, 7 milyon olarak açıklandı ve 1 milyonluk bir kayıp yaşandı. Tarım Dışı İstihdam verisi 169 bin beklentisine karşılık 143 bin seviyesinde gerçekleşirken, İşsizlik Oranı %4,1 beklentisine karşılık %4,00 seviyesinde geldi. İstihdam piyasasında bir miktar bozulma görülmesine rağmen, FED’in faiz indirimi yapma olasılığı bir nebze daha güçlendi.
Bu hafta özellikle ABD’de Çarşamba günü kritik enflasyon verisi açıklanacak. Yıllık enflasyonun %2,9, aylık enflasyonun ise bir önceki aya göre hafif bir düşüşle %0,3 olması bekleniyor. Enflasyondaki olası bir düşüş, FED faiz indirimi ihtimalini güçlendirebilir.
Özellikle Başkan Donald Trump’ın alacağı kararlarla enflasyonu yeniden tetikleyebileceğine dair belirsizlik piyasalar tarafından fiyatlanıyor ve altın tarihi zirvelerini görmeye devam ediyor. Donald Trump, ABD’ye çelik ve alüminyum ithalatına %25 gümrük vergisi getirdiğinde, COMEX Vadeli İşlemlerinde altın ticaretindeki kısıtlamalar nedeniyle +80$ fiyat primi oluşmuştu. Mevcut belirsizlik, Türkiye iç piyasasını da canlandırdı ve altın fiyatlarında yeniden pozitif primler görmeye başladık. Altın, şu anda Londra piyasasına kıyasla yaklaşık +50$ primli olarak satılıyor. Piyasalar Trump’ın kararlarına ve ABD enflasyon raporuna odaklanmış durumda.
CME FED Watch’a göre, Haziran ayında 0,25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığı yaklaşık %42 seviyesinde fiyatlanıyor.
Uyarı: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.