Kritik haftanın ortasındayken global piyasalar adeta yangın yeri. Özellikle piyasaların ana gündemi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıklayacağı "Gümrük Tarifeleri" olacak! Trump, Amerika'nın ihracatını artırıp, ithalatını azaltmayı amaçlıyor. Ancak gümrük tarifelerinin sonucunda ABD ekonomisinde enflasyonun tekrar artışa geçme ihtimali mevcut.
Toplamda ABD enflasyon verilerinin detayına indiğimizde, enflasyonun içinde barınma maliyetlerinin toplam enflasyonun üçte birine eşit olduğunu görmekteyiz. Barınma enflasyonu, pandemi sonrasında %1,50’lerden 2023 yılının başlarında %8 seviyelerine yükselmişti. Şu an ise yaklaşık %4,20 seviyesinde fiyatlanmaya devam ediyor. Yani, ABD ekonomisinde enflasyon geçtiğimiz 2 yıl boyunca düşüş eğiliminde olmuştur. Tabii, enflasyon düşerken FED’in faiz indirim ihtimalleri artıyor. FED’in faiz indirim ihtimallerinin artışı, özellikle Trump’ın belirsizlik döneminde kıymetli madenlere olan talebi artırmaya devam ediyor.
2025 yılına $2625 seviyelerinden başlayan ons altın, 2025 Q1’i rekor fiyatlamayla $3125 seviyelerinden pozitif primle kapattı. Yeni çeyreğe başlarken, Trump’ın tarifeleri ABD ekonomisinde enflasyon, resesyon veya stagflasyon risklerini barındırırken, kıymetli madene olan talebin artmaya devam edeceği görüntüsü güncelliğini koruyor. Özellikle jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte, ons altında rekorlar görmeye devam edeceğimiz bir çeyrek olabilir. Kısa vadede tarifelerin açıklanmasıyla birlikte tarife riski bir miktar fiyatlandığından, kıymetli madenlerde kar satışları gözlemlenebilir. Ancak bu durumda, piyasanın alım fırsatı sunduğundan bahsedebiliriz. Yani kısa vadeli bir satış baskısı, orta ve uzun vadedeki pozitif trendi değiştirmeyebilir.
Makroekonomi tarafında ise ABD cephesinde, geçtiğimiz hafta açıklanan Q4 GSYH verileri, beklentilerin üzerinde %2,4 olarak açıklandı! Henüz bir durgunluktan bahsedemediğimiz ABD ekonomisinde, büyüme verilerinin pozitif olarak açıklanması, önümüzdeki süreçle ilgili ipucu niteliği taşıyor.
Ons altında teknik olarak, psikolojik destek seviyesi olan $3000-$2960 bölgesi üzerindeki fiyatlamalar, pozitif hareketin devamını destekliyor. Trump’ın tarife süreci, FED’in faiz indirim ihtimalinin artışı ve jeopolitik risklerin tekrar gündeme gelmesi, ons altını destekleyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
Tabii, ons altındaki hareketle birlikte Türkiye’de gram altın fiyatları da tarihi rekor seviyelere ulaşmış durumda. TCMB tarafından yapılan faiz indirimleriyle birlikte riskler, kur politikasında bir miktar yukarı yönlü harekete sebep olurken, Kapalıçarşı’da gram altın fiyatları rekor tazeleyerek bu hafta 3840-3800 TL aralığında fiyatlanıyor. Türkiye’de ons bazında primler $30 kadar yükselirken, kilogramda ise Londra piyasasına göre $1000 civarında bir fark oluşmuş durumda.
CME FED Watch’a göre, Haziran ayında 0,25 baz puan faiz indirim ihtimali %65’lerde fiyatlanıyor.
Uyarı: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.