Haftaya Bakış 18-22 Kasım 2024;
Kritik haftayı geride bırakırken; geçtiğimiz hafta ekonomik takvim oldukça yoğundu. Türkiye cephesinde; Perakende Satışlar rakamı 2,3% olarak açıklandı. Bu hafta itibarı ile gözler Perşembe günü kritik TCMB Faiz Kararı’nda olacak! Faizlerde değişikliğe gidilmesi beklenmiyorken, geleceğe dair faiz politikasında değişiklik olacak mı olmayacak mı asıl odak nokta burası olacaktır. Faizlerde indirim ihtimali artarsa lokal para biriminde değer kaybı ihtimali daha da artabilir.
ABD cephesinde ise Trump'ın seçim zaferinin ardından, piyasalarda gelecek döneme ilişkin enflasyonist baskıların artacağı yönündeki spekülasyonların artışı ile FED'in faiz indiriminin daha sınırlı olabileceği fiyatlanıyor. Fakat detaylı incelediğimizde Trump 20 Ocak'ta başkanlığı devralacak, henüz vergi tarifeleri spekülasyon olarak kalmaya devam ediyor. Öte yandan ABD'den geçtiğimiz hafta içerisinde enflasyon rakamları beklentiler dahilinde %2,6 olarak açıklandı. Geçtiğimiz ay %2,4 olarak açıklanan enflasyon verilerinin üzerinde bir rakam gözlemlendiği için piyasada FED'in faiz indirimlerinin sınırlı olabileceği ihtimaller arasında yer aldı.
Öte yandan geçtiğimiz Perşembe; FED Başkanı J.Powell'ın konuşması piyasada yüksek volatilite yaratttı! ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonominin faiz oranlarını düşürmek için acele edilmesi gerektiğine dair herhangi bir sinyal vermediğini dile getirmesi ile Dolar Endeksi tekrar yukarı yönlü hareket ederken, CME FED Watch'da fiyatlanan Aralık ayında FED'den 0,25baz puan faiz indirim ihtimali %85'lerden %65'lere düştü. Fed'in faiz indirim ihtimalinin azalması kıymetli madenlerdeki satışları destekler nitelikte kalmaya devam ediyor.
Öte yandan bu hafta itibarı ile ise, ABD’de gözler Perşembe günü açıklanacak İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Kas), İkinci El Konut Satışları (Eki), Cuma günü; Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kas) ve Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kas) rakamlarında olacak! Fed’in faiz indirimini destekleyebilecek hususlar;
1-İstihdam Piyasalarında bozulma ihtimali,
2-Büyüme rakamlarında bozulma ihtimali,
3-Enflasyondaki düşüşün devam etmesi.
Bu 3 madde ana takip edilecek konu başlıkları olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor!
Özellikle ithalat kotası sebebiyle iç talebin artışı da fiyat farklılıklarına yol açmaya devam ediyor. Hafta başlangıcında ons bazında global piyasalar ile Türkiye piyasası arasındaki fark $130 civarında başladı.
Uyarı: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.