Anasayfa Blog Piyasa Gündemi Haftaya Bakış 28 Ekim-1 Kasım 2024;

Haftaya Bakış 28 Ekim-1 Kasım 2024;

by Gurkan Aydogan
Haftaya Bakış 28 Ekim-1 Kasım 2024;

Kritik haftayı geride bırakırken; jeopolitik gelişmelerle haftaya kıymetli madenler hareketli başladı. İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti. Haftasonuna girerken İran, İsrail'in Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaları hedef aldığını, saldırılara hava savunma sistemleri tarafından başarıyla karşılık verildiğini ancak bazı noktalarda "sınırlı hasar" meydana geldiğini duyurdu. İran lideri Hamaney, İsrail'in İran'a saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "İki gece önce bir hata yaptılar elbette abartıyorlar. Bunu büyütmek yanlış ancak küçültmek de yanlış." dedi. Yetkililerin bu konuda en iyi yöntemi uygulaması gerektiğini belirten Hamaney, İsrail'in önceki saldırılarında olduğu gibi bu kez doğrudan misilleme çağrısında bulunmaması özellikle kıymetli madenlerde haftaya satıcılı başlamasına sebep oldu! Yani; jeopolitik risklerin azalması kıymetli madenlerde kar satışlarına sebep olabilir.

 




Öte yandan ekonomik veriler tarafında bu hafta oldukça volatil seyreden bir süreç içerisinde olacağız. Özellikle FED’in faiz indirim kararını alırken daha çok önem verdiği büyüme, enflasyon ve istihdam raporlarını doğrudan takip etmekte fayda olacaktır. Bu hafta özelinde 3 önemli temel veriler içerisinde; Salı günü ABD’den İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı, Çarşamba günü ADP Tarım Dışı İstihdam, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla 3.çeyrek rakamları, Perşembe günü Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve haftanın son işlem gününde Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerini takip ediyor olacağız! Özellikle veri ekonomilerinde dikkat edilmesi gereken kısım; FED hangi koşullarda daha fazla faiz indirimi yapabilir sorusunun cevabı olacak! Sorunun cevabı esasında Amerikan ekonomisinde daralma ihtimali artarsa yani büyüme rakamlarında beklentilerin altında bir rakam açıklanırsa, enflasyon hususunda sert düşüşler gözlemlenirse yani PCE fiyatlarında aşağı yönlü baskı durumunda ve tabii İstihdam piyasasında bir problem olması durumunda yani işsizlik oranı artarsa veya Tarım Dışı istihdam verisi beklentilerin altında kalırsa FED faizi daha fazla indirebilir. FED faizi beklenenden daha fazla indirirse kıymetli madenlerde talep daha da artar.

 


 



Teknik özet; geçtiğimiz haftayı $2747 ile kapatan ons altında fiyat boşluklu olarak $2734 seviyelerinde haftaya başladı.





Ons gümüş tarafında da durum hemen hemen aynı, haftayı  $33.72 ile kapatan gümüş fiyatları yeni haftaya $33.43 ile başladı. Özellikle jeopolitik risklerin azalması fiyatlamada büyük rol oynadı.






Fakat haftaya yapılacak olan Amerikan seçimlerinin belirsizliği hala kıymetli madenlere olan talebi artırıyor. Daha çok veri ekonomisinden gelecek fiyatlamalar ile birlikte bu hafta oldukça yüksek volatilite gözlemliyor olacağız.



Özellikle ithalat kotası sebebiyle iç talebin artışı da fiyat farklılıklarına yol açmaya devam ediyor. Hafta başlangıcında ons bazında global piyasalar ile Türkiye piyasası arasındaki fark $105 civarında başladı.

Uyarı: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İLGİLİ GÖNDERİLER

×