Geçtiğimiz ay içinde, birçok yeni gelişme küresel piyasaları etkiledi. Bu ayın derlemesinde en önemlisi, yükselen FED açıklamalarına rağmen 1850 $ / oz civarında güçlü duran altını, Euro Bölgesi enflasyon rakamlarını, Ukrayna’daki savaşın birinci yıldönümünü ve Türk ekonomisinin korkunç durumunu içeriyor.
Altın Fiyat Görünümü
Altın bu ay 1850 $/ons civarında seyretmeye devam ederken, sarı metal daha fazla düşüş eğilimi gösteren yatırımcıların beklentilerine meydan okumaya devam etti. FED, söz verdiği gibi politika faizlerini %4,50'den %4,75'e yükseltti. Sadece 25 baz puanlık bir artış FED'in yavaşladığının bir işareti olarak görülse de, sadece bir yıl önce resmi oranın sadece %0,25 olduğunu unutmamak gerekir.
Federal Rezerv, enflasyonu kontrol altında tutmak için sadece birkaç faiz artışına daha ihtiyaç duyulacağını belirterek söylemini kısmen yumuşattı, ancak bir kez daha enflasyon tamamen kontrol altına alınana kadar oranların yüksek tutulacağını vurguladı. Bu da faizlerin enflasyonu yakalamasının zaman alacağı ve dolayısıyla altına daha uzun bir süre destek olacağı anlamına geliyor.
ABD'de şu anda %6,3 olan enflasyon oranının hafif bir düşüşle %6,2 civarına ineceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, ABD enflasyonunun hala 2008 mali krizi sırasında ulaştığı seviyelerden daha yüksek olduğunu ve oranların hala resmi enflasyon rakamlarından %1'den fazla daha düşük olduğunu belirtmek önemlidir. Altının hala parlamak için zamanı var, ancak zaman içinde yüksek seviyelerinden yavaş ama istikrarlı bir düşüşe girebilir.
Kaynak Trading Economics
ABD Enflasyon Oranları 2000-2023
Avrupa Enflasyon Verileri
Geçtiğimiz hafta Avrupa'da enflasyonun yıllık %8,6'dan %8,5'e gerilediği son enflasyon verileri açıklandı. Ancak çekirdek enflasyon yükselmeye devam ederek Şubat ayında geçen aya kıyasla %0,30 artışla %5,6'ya ulaştı. ECB beklentiler doğrultusunda faiz oranlarını 50 baz puan artırarak %2,5'e yükseltti.
AB, ABD kadar şahin olamamış ve faiz artırımında geride kalmıştır. Rusya'ya uygulanan enerji yaptırımlarının yarattığı ek baskı da enflasyonun yüksek seyretmesinde rol oynamıştır ve bu durum ABD'ye kıyasla daha uzun bir süre devam edecektir. Almanya enflasyon oranının %9,3'e ulaştığını bildirmiştir; ancak Rus hidrokarbonlarına uygulanan ambargonun etkileri daha önce düşünüldüğü kadar yıkıcı olmamıştır.
Avrupa kışı neredeyse atlattı; ancak bir sonraki kış mevcut kıştan daha ciddi bir etkiye sahip olabilir. AB'nin depolama kapasitesi toplam kapasitesinin %60-65'ine düşmüş durumda ve önümüzdeki kış LNG terminallerinin devreye girebileceği kesin değil. Genel olarak AB, ABD'den daha yüksek enflasyon seviyeleriyle mücadele ediyor, ancak buna rağmen politika oranlarını artırmada ciddi şekilde geride kaldı.
Kaynak: Eurostat Eurostat / Trading Economics
Ukrayna'da Savaşın Birinci Yıldönümü
24 Şubat 2022'de Rus güçleri Ukrayna'ya girdi ve şu ana kadar sivil ve asker on binlerce insanın hayatına mal olan işgallerine başladı. İnsan kaybıyla kıyaslanamayacak olsa da, ekonomik etkileri çok büyük oldu. Rusya Batı tarafından tamamen yaptırıma tabi tutulurken, Ukrayna'daki hasar on milyarlarca ABD dolarına ulaştı.
Savaşın ilk birkaç haftasında Rusya'nın yıldırım hızıyla ilerlemesinin ardından çatışma, Birinci Dünya Savaşı'ndaki siper savaşlarına benzer zorlu bir yıpratma savaşına dönüştü. Batı'nın Ukrayna'ya yaptığı yardım dramatik bir şekilde artmış, sadece ABD yaklaşık 76 milyar USD yardımda bulunmuştur. Rusya'ya yönelik topyekûn yaptırımların değerli metaller sektörü üzerinde de önemli bir etkisi oldu ve dünyada her yıl çıkarılan altının %10'unu oluşturan Rus altınının Batılı şirketler tarafından ithalatı tamamen durdu.
Değerli metaller sektörüne ilişkin son bir ilginç nokta da Rusya'nın Güney Afrika ile artan işbirliğidir. İki ülke birlikte dünya paladyum arzının neredeyse %80'ini karşılıyor ve bu nedenle otokatalizör üretim sektörü üzerinde önemli bir kontrole sahipler. Batılı ve Rus herkes yeni normale adapte olurken, savaş için görünürde net bir son yok gibi görünüyor.
Kaynak: ABD Jeolojik Araştırmalar / Statista
Türkiye Ekonomisinin Durumu
Türkiye'nin son enflasyon rakamları açıklandı ve resmi olarak sırasıyla aylık %3.5 ve yıllık %70 olarak gerçekleşti. ENAG adlı bağımsız bir enflasyon araştırma grubu ise sırasıyla aylık %5 ve yıllık %120'lik bir oran açıklamıştır. Enflasyon biraz yavaşlamış olsa da, AB veya gelişmekte olan dünyanın geri kalanıyla karşılaştırıldığında bile hala şaşırtıcıdır.
Ülkenin dış hesap açığı, geçen yılın Ocak ayına kıyasla bu yılın Ocak ayında %40'lık bir artışla 10 milyar USD'den 14 milyar USD'ye yükselerek muazzam bir şekilde genişlemiştir. Sonuç olarak, hükümet ticaret ve döviz bozdurma konusunda bir dizi kısıtlama getirmiş ve bu durum uluslararası külçe ticaretini de etkilemiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son on yılların en çekişmeli seçimlerinden birinde üçüncü dönem için aday olacağı kritik seçimin 15 Mayıs'ta yapılması bekleniyor. Erdoğan'ın seçim beklentilerini tehdit eden birleşik bir platform altında yarışan büyük bir muhalefet partisi koalisyonu vardı. Ancak bu kırılgan ittifak geçen hafta 6 partili koalisyonun ikinci büyük partisinin anlaşmadan ayrılmasıyla dağıldı.
Kaynak: bne.IntelliNews
Ek Kısa Haber:
Afrika'nın en büyük demokrasisi olan Nijerya'da bu ay devlet başkanını seçmek üzere bir seçim yapıldı. Seçimi geleneksel olarak baskın olan partilerden biri oyların neredeyse %37'sini alarak kazandı ancak diğer iki büyük aday sonuca itiraz ediyor. Bunlardan herhangi birinin Nijerya'nın sayısız sorununu çözüp çözemeyeceğini göreceğiz.
Birleşik Krallık ve AB, mevcut Brexit düzenlemesinin neden olduğu Kuzey İrlanda krizini çözmeyi amaçlayan bir başka anlaşmaya daha vardı. Her iki taraf da bu anlaşmanın Birleşik Krallık ve Kuzey İrlanda arasındaki ticari sürtüşmeleri azaltacağını ve gergin ilişkilerin düzelmesine yardımcı olacağını umuyor. Burada önemli olan, her iki tarafın da birbirlerine karşı yapıcı davranmasıdır ki bu da her iki tarafın ekonomileri için olumlu bir işarettir.