Altın fiyatı, Ocak başından bu yana uluslararası piyasalarda artış eğiliminde. Ülkemizde de buna paralel şekilde USD/TRY etkisiyle yükseliyor ve 800 lirayı aştı. Bu trendin devam edeceğini düşünülmekte. Yeni yılda ve yeni dönemde oluşan bu gelişme için 4 temel etki alanı sıralanmakta;
Bu etmenlerin üzerinden kısaca geçmek istiyoruz:
• Omicron varyantının dünyada yarattığı endişeler
Omicron varyantı gelişmiş ülkelerde 3. Dozun bir gereklililk olduğunun altını çizerken, aşılanmamış Afrika ülkeleri ve dünyanını büyük bir çoğunluğun da riskinin devam ettiğini hatırlatıyor. Bununla ilgili olarak ülkemizde 3. Aşılara geçildi ancak aşılanmamış kesimlerin varlığı riskimizin henüz bitmediği anlamına geliyor.
• Amerikan dolarının güçsüzleşmesi
EUR/USD oranı 1.12 kadar gerileyerek yüzde 40’dan fazla bir değer kaybetti. Doların güçsüzleşmesi başka güvenli liman arayışını da beraberinde getiriyor. Altında yaşanan göreceli artışın bir kısmını buna borçluyuz gibi görünüyor.
• Dünyada artan jeopolitik riskler
Dünyada özellikle Ukrayna/Rusya arasındaki ilişkiler ve savaş ihtimali, Çin/ABD ve ABD/Rusya arasında yaşanan tansiyon ve işbirliğine davet mesajları nedeniyle emtia fiyatlarında her zamankinden fazla bir volatalite hissedilmekte. Altın her ne kadar yükselme meyilindeyse de bunun aşağı doğru inişler yaratabileceği unutulmamalı.
• Uluslararası ticaret
Uluslararası ticarette özellikle konteyner krizi, arz eksikliği ve çip sorunları nedeniyle 2021 boyunca kritik kesintiler yaşandı. Bu sorunlar tamamiyle geride bırakıldığını söylemek zor. Bu nedenle altın talebi güvenli yatırım ve değişim aracı olarak cazibesini sürdürüyor.