Anasayfa Blog Piyasa Bülteni Haftalık Piyasa / 15 - 19 Mayis 2023

Haftalık Piyasa / 15 - 19 Mayis 2023

by Halim Engin Özaydın
Haftalık Piyasa  / 15 - 19 Mayis 2023

Geride bırakmakta olduğumuz hafta ABD tarafında TÜFE ve ÜFE verilerinin ön plana çıktığı, İngiltere’de ise Merkez Bankasının (BoE) politika faizini 25bps artırdığı, Çin’de ise dış ticaret verilerinde zayıflık sonrası enflasyonda görülen düşüşün de ekonomik aktivitede zayıflamaya işaret etmesiyle Çin borsalarında satıcılı seyrin tetiklendiğini gördük. Bunların yanında ABD’de borç tavanı görüşmelerine ilişkin belirsizliğin devam etmesi de geleceğe yönelik diğer bir risk olarak karşıFmızda duruyor. ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularında görülen artışın piyasaları huzursuz ettiği, TÜFE ve ÜFE’nin ise Fed için 14 Haziran’daki PPK kararı öncesinde frene basmayı destekleyen gelişmeler olduğunu gördük.

Çin’in Shanghai Shenzhen CSI 300 Endeksi 10 Mart haftasındaki %4’lük düşüşün ardından haftalık %2 ile en sert düşüşünü yaşadı. Endekste haftalık bazda en kötü performansın haberleşme sektörü (%6,2), emtia (%3,15) ve zorunlu tüketim (%2,6) sektörlerinde gerçekleştiği görüldü. Yazının hazırlandığı sırada DXY’de görülen haftalık %1’lik artışın özellikle emtialar üzerinde baskı oluşturduğu görülürken, altının ons fiyatı bu baskıya rağmen haftayı yatay seyirle 2018$/ons’tan kapamaya hazırlanıyor. Gümüşte ise ekim ortasından beri en yüksek haftalık düşüş seviyelerindeyiz (-%6,1à20,09$/ons). Bakır fiyatlarında da küresel büyüme endişelerinin artmaya başladığı haftada şubat sonundan beri en sert haftalık (%3,7) düşüş yaşanıyor. Bakır aktif vadeli kontrat fiyatı CMX piyasasında 372,7$/lb seviyelerinde. Brent petrol vadeli kontratı da haftalık bazda yataya yakın seyirle %0,3 artış gösterdi ve 75,5$/bbl seviyesinde.

ABD’de bugün açıklanan Michigan Üniversitesi Tüketici Anketinde ise mayıs öncü verilerine göre eğilim endeksinin 63,5’ten 57,7’ye (beklenti 63), mevcut durum endeksinin 68,2’den 64,5’e (beklenti 67), beklenti endeksinin ise 60,5’ten 53,4’e (beklenti 60,8) gerilediği görüldü. Ayrıca 1 yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin yıllık %4,6 seviyesinden %4,5’e gelerek enflasyon beklentisinde de aşağı yönlü seyrin devam ettiğine işaret etti. Uzun vadeli TÜFE endeksinin ise %3’ten %3,2’ye yükselmesi, Fed’in geleceğe yönelik beklentileri tam anlamıyla çıpalamayadığını sinyalliyor. Eğilim verilerindeki bozulması ise gelecek döneme ilişkin tüketici tarafında endişelerin sürdüğünü vurguluyor. Bu gelişmeler ABD borsasında açılış sonrası satış baskısı oluşturmuş durumda.

Yurt içinde Hazine nakit dengesi nisanda 159,1 milyar TL, faiz dışı denge ise 132,1 milyar TL açık verdi. Hazine 2022 nisanda ise sırasıyla 43,7 milyar TL ve 29,1 milyar TL açık vermişti. Giderler yıllık %78 ile gelirlerin (%34) üzerinde artış gösterdi. Faiz dışı giderler %78, faiz giderleri ise %77 arttı. İSO İhracat İklim Endeksi, ihracat ana pazarlarındaki toparlanmanın hız kazanmasının etkisiyle yükselmeye devam etti. 53,1 ile yaklaşık son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşan endeks son 3 aydır eşik seviyenin üzerinde bulunuyor.

Sanayi üretimi endeksi (SÜE) martta deprem sonrası toparlandı. SÜE şubat ayında aylık %5,9 daraldıktan sonra martta aylık %5,5 arttı. Bu sonuçla 2 aylık birikimli düşüş (Şubat-Mart) %0,8 ile sınırlı kaldı. Sektörel veriler ise deprem bölgesinde yoğun faaliyette bulunulan ana metal, mineral maddeler, gıda ve tekstil sektörlerinde mart ayındaki toparlanmanın genele göre zayıf kaldığına işaret etti. İşsizlik oranı, deprem felaketi nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin dahil edilmediği verilere göre martta mevsimsellikten arındırılmış %10,0 ile yatay seyretti. İşgücünün istihdam oranından aylık bazda 4 bin kişi daha fazla artması neticesinde işsiz sayısında 4 bin kişi artış görüldü. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinden atıl işgücü oranı %23,4’ten %21,8’e geriledi. Genç işsizlik oranı ise martta mevsimsellikten arındırılmış olarak %20,1 seviyesinde bulunuyor.

Cari işlemler dengesi ise martta piyasa beklentilerinin altında 4,48 milyar $ açık verdi. 12 aylık birikimli cari açık bu sonuçla 55,3 milyar $’dan 54,2 milyar $’a düşerken, mevsimsellikten arındırılmış verilere göre cari işlemler açığında altın ve enerji ithalatındaki ivme kaybına bağlı olarak belirgin bir iyileştiği görüldü. Bu iki kalem hariç tutulduğunda iyileşme sınırlı kaldı

İLGİLİ GÖNDERİLER

×