Yeni bir haftaya başlarken piyasada volatilite tırmanarak devam ediyor. Geçtiğimiz hafta kıymetli madenlerde bir miktar kar satışları gözlemlemiştik. Kar satışlarının sebebi özellikle beklentilerin üzerinde açıklanan ABD enflasyon rakamları ile birlikte Ortadoğu’da Hizbullah’ın ateşkes anlaşması istemesiydi. Fakat tekrar artan jeopolitik risklerin artışı ile birlikte güvenli liman olan kıymetli madenlere tekrar talebi artırıyor.
Öte yandan Çin ekonomisinin tekrar canlanma ihtimali, özellikle gümüşe olan talebi tekrar artırabileceği döneme girebiliriz. Geçtiğimiz Cumartesi günü Çin’den tekrar 2 trilyon yuan değerinde teşvik paketi bekleniyordu. Fakat piyasa beklediğini henüz alamadı. Fakat teşvik paketlerinin orta vadede yinelenmesi beklentiler dahilinde.
Bu hafta itibarı ile özellikle Perşembe ve Cuma günleri piyasanın en hareketli günleri olacak. Perşembe günü Euro Bölgesi’nden 0,25bp’lık faiz indirimi bekleniyor. Türkiye’den Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan faiz kararı açıklanacak, faizlerde bir değişiklik beklenmiyor fakat önümüzdeki sürece ilişkin faiz indirim beklentileri ile alakalı bir ipucu verilmesi durumunda TL varlıklarında hızlı fiyat hareketi gözlemleyebiliriz. Öte yandan Amerika’dan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları rakamları Perşembe günü açıklanacak. Özellikle istihdam piyasasında bozulma ihtimalini yakından takip edeceğimiz bir veri olacaktır. ABD’de istihdamda bozulma faiz indirimlerini destekleyeceği için İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisi artarsa kıymetli madenlerde pozitif havanın devamını bekleyebiliriz. Son olarak haftanın son işlem gününde ise gözler Çin’den gelecek büyüme verilerinde olacak! Çin ekonomisinin 3.Çeyrek büyüme rakamları beklentilerin üzerinde açıklanırsa özellikle gümüş tarafında hızlı bir talep artışı gözlemleyebiliriz.
Teknik özet; haftaya başlarken ons altın $2656 bölgesinden başladı, ons gümüş ise $32.20 civarında haftaya başladı. Öte yandan kıymetli madenlerin gözü Ortadoğu’da ve FED’in hamlelerinde olmaya devam edecek. Özellikle savaşın bölgesel olma ihtimali artarsa güvenli liman niteliğinde değerlendirilen kıymetli madenlere olan talebin artışını gözlemleyebiliriz. Ek olarak ons altında Türkiye’den de talep artışı gözlemlenmeye devam ediyor. Özellikle ithat kotası sebebiyle iç talebin artışı da fiyat farklılıklarına yol açmaya devam ediyor. Hafta başlangıcında ons bazında global piyasalar ile Türkiye piyasası arasındaki fark $115 civarında başladı. Özellikle Ortadoğu’da savaş ihtimali enerji maliyetlerini artıracağından kaynaklı cari açığın daha da artmasını bekleyebiliriz, bu durumda kotanın cari açıktan sebep getirildiğini düşünürsek, kotanın devam etmesini bekleyebiliriz.
Uyarı: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
önceki gönderi