Makro iktisat piyasalarda fiyat düzeylerine bakarken, ilgili ürünün arz ve talebin hangi yönde hareket ettiğine göre belirleneceğini öngörmektedir.
Çok basit bir tanım ile; arzı piyasalarda bol olan bir ürünün satış veya satın alma maliyetleri düşerken, aynı şekilde arzı az olan veya talebi karşılamayan arz olduğunda ürünün fiyatı artar.
Son günlerde altının fiyatının belirlenmesinde önemli yere sahip olan USD/TL kuru ile uluslararası ONS fiyatında önemli bir değişiklik olmamasına rağmen, altın fiyatlarında uluslararası fiyata göre bir fark(Prim) oluştu. Bunun en büyük sebebi iç piyasanın talebine cevap verecek düzeyde piyasaya altın arzının olmaması.
İthalatta yetkili firmalarda bu süreçte var olan talebe cevap verebilmek için yüksek oranda ithalat yaparak piyasaya sürdü. Halen bu yüksek talep devam ediyor.
Burada önemli bir nokta ise yapılan ithalat ile aynı oranda bir ihracat artışının olmaması.
Bu da bize şunu gösteriyor; Talep artışının sebebi ihracat kaynaklı değil, iç piyasa kaynaklı. Yaz aylarının yüksek sezon olması ve yatırım araçları arasında altının daha fazla güven vermesi iç piyasa talebini pozitif yönde etkiliyor.
Aynı durum sarrafiye grubu ürünlerde de söz konusu. Düğün sezonunda olmamızdan dolayı piyasalarda yoğun olarak alınıp satılan ziynet altınların fiyatları ciddi prim yaptı ve eski tarihli ile yeni tarihli başa baş noktaya geldi.
Sonuç olarak: Arzın sabit olduğu ve talebin arttığı her durumda ürünlerin fiyatlarının artması kaçınılmaz.