Hurda Atın Ekonomisi
Altın, Gümüş gibi değerli madenler üretim sürecine girdikten sonra yok olup gitmiyor. Dönüşüm yoluyla tekrar ekonominin içerisine dahil olmak suretiyle değerlendirilebilmekte ve yeniden bir ekonomik değer olarak karşımıza çıkmaktadır.
Altın ve gümüşün rezerv olarak sınırlı olması ve çıkarılması esnasında katlanılan maliyetlerin büyüklüğü bu madenleri değerli kılmaktadır. Aynı madenin tekrar tekrar üretim süreçlerinden geçmesi her seferinde ekonomik bir değer olarak karşımıza çıkması mevcut değerini daha da artırmaktadır.
Kuyumculuk sektöründe takı olarak üretilen ürünlerin ortalama ömrü 10 – 15 yıl aralığını bulmakta ve tekrar kuyumcu mağazalarında geri dönüşüme girerek, yeniden üretim sürecine dahil olmaktadır. Bu sirkülasyon veya döngü kuyumcular için çift yönlü bir kazancın kapısını aralamakta ve bir cazibe oluşturmaktadır.
Elbette burada önemli olan geri dönüşüm esnasında değerinden bir karşılık bulacak şekilde dönüşüm yapılması çok önemli. Tavsiyemiz bu hususta birkaç yerden fiyat alarak ürününüze en iyi fiyatı verecek noktayı tespit ederek orada işlem yaptırmanızdır. Sonuç itibarıyla serbest piyasa koşullarında her esnaf kendi koşulları ile çalışmakta ve farklı fiyatlar çıkabilmektedir.
Altın mamullerin geri dönüşüme katılacağı zaman satın alış esnasında ödenen işçilik ve karların düşüleceğini ve bu yüzden satın aldığınız fiyattan daha düşük bir değer ile karşılaşacağınızı belirtmek isterim. Satın alma tarihi ile satış tarihi arasındaki süre ne kadar uzun ise artı değer elde etmeniz o kadar yüksek ihtimal olacaktır.
Tekrar hatırlatmak isterim ki; Altın uzun vadeli bir yatırım aracı olup, kendi değerini enflasyon karşısında koruduğu gibi, gelirde getirme potansiyeline sahiptir.