Anasayfa Blog Altın Makaleler Kuyum Sektöründe Madenler

Kuyum Sektöründe Madenler

by Ali Canbaz
Kuyum Sektöründe Madenler

Kuyum sektöründe kıymetli madenler olarak adlandırılan altın, gümüş, platin gibi madenler öncelikle bir takas ve ticaret unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır.

Altın gerek ulusal, gerekse uluslararası piyasası olan, arz ve talebe göre fiyatları değişkenlik gösteren bu değerli madenlere ulaşmak yüzyıllardır çok önemli olmuştur.

Kapalı çarşı piyasası ve para piyasalarında özellikle bankalar arası işlemlerde ve merkez bankası işlemlerinde altın ön plana çıkmaktadır. Altın kadar olmamakla birlikte gümüşte bu piyasalarda önemli işlemlere konu olmaktadır.

Yüzyıllardır ülke paralarının altına endeksli olması, hatta doğrudan altın ve gümüş paraların kullanılması bu madenleri çok kıymetli olmasında rol oynamıştır.

Globalleşen ticaret ve gelişen teknoloji ile büyüyen ticaret hacimleri sebebiyle ortaya çıkan ticari büyüklüklerin mevcut paralar ile karşılanması fiziki zorlukları, taşıma risklerini ortaya çıkarınca altın paralar yerlerini banknotlara bırakmıştır.

Kuyum sektörünün mamul üretimi ve ticareti söz konusu olduğunda ise altın belirleyici konumdadır. Geçmişi neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan altın takı kültürü dünyanın her yerinde yaygındır.

 Gümüş Takı altından sonra en çok kullanılan ikinci madendir. Gümüş takı sektörü de çok büyük bir pazara sahiptir. Ülkemiz gümüş takı ve gümüş eşya üretiminde çok ciddi bir potansiyele sahiptir.

Platin kıymetli madenler arasında değer olarak altından sonra gelmektedir. Bir zamanlar altından daha kıymetli bir konumdaydı. Ancak son yıllarda tahtını altına kaptırdı.

Özellikle alyans ve mücevher üreminde tercih edilen bir maden durumundadır.

Titanyum özellikle çok hafif bir maden olması ve antialerjik özelliği ile hassas cilt problemi olanlarda ve sağlık sektöründe yaygın kullanım alanı bulmaktadır. Ancak çok hafif olması bir avantaj sunarken, işlenmesinin zorluğu nedeniyle de dezavantaja sahiptir.

Rodyum daha çok sıvı haliyle kullanım alanı bulmakta ve mücevherlerin beyaz rengini alması için yapılan rodaj işleminde kullanılmaktadır.

Palatyum takı üretimi için gerekli olan alaşım hazırlanması aşamasında özellikle altın ile birlikte altının ayarının düşürülmesi amacıyla kullanılmaktadır. Beyaz altın rengi elde etmek istendiğinde palatyum kullanılmaktadır.

Bakır doğrudan takı olarak kullanılmasa da, alaşım hazırlamasında ve elmas montür üretiminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Kırmızı altın rengi elde edilmesi isteniyor ise altının ayarını düşürmek için bakır tercih edilir.

 

İLGİLİ GÖNDERİLER

×