Altın ve altından imalatı yapılan takılar çok eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Özellikle bugün üzerinde duracağım konu; perakende mağazacılığın ve kuyumcunun halk arasındaki, konumu ve saygınlığı.
Yapılan işin özelliğine bağlı olarak işin sanat, finans boyutlarının yanı sıra, bir gizem barındırması her zaman ilgi odağı olmuş, diğer insanlar tarafından merak edilen ve imrenilen bir iş olmaya devam etmiştir.
Mesleğe genellikle çırak olarak başlayan ve sonrasında sırasıyla, kalfalık ve ustalık dönmelerini geçiren emektarlar en son noktada kendi işyerlerini açarak serüvenlerine devam ediyorlardı. Ahilik kültürünün bir tür yansıması şeklinde çalışma hayatı şekilleniyordu.
Özellikle kapalı çarşı bu konuda bir üniversite gibi rol üstlenerek bir çok kuyumcunun okulu olmuştur. Ustadan çırağa aktarılan çalışma kültürü ve ahlakı ile, mesleği icra edenler halk arasında uzun yıllar bir saygınlık ve itibar görmüştür.
Örnek vermek gerekirse eski yıllarda müşteri kuyumcu dükkanına girerken resmi daireye girer gibi bir davranış sergilemekte ve kendine ve üzerine çeki düzen verirken, varsa ceketinin önünü bile iliklemeye çalışırdı.
Elbette burada özellikle belirtmek isteriz ki; mesleğine ilk ve en fazla saygıyı çalışanlar gösteriyordu. İşlerine ve mesleklerine saygı duyan ve gereğini yapan insanlar, doğal olarak müşterilerinden ve diğer esnaf gruplarından da saygı görüyorlardı.
Eski yıllarda özellikle kuyumcu ve güven unsuru ayrılmaz iki husus idi. Kuyumcular güven duyulan insanlardı. Ancak günümüzde gerek ustadan çırağa meslek devrinin olmaması, meslek bilgisi olmayan tüccarların mesleğe girmesi, kötü niyetli kişiler için mesleğin cazibe merkezi olması ile kuyumcular, sıradan bir mağaza olarak algılanır hale geldi.
İktisatta var olan kural gereği miktarı çok olanın değeri nasıl düşüyor ise, olması gerekenden fazla kuyumcu mağazası olması da değerinin düşmesinde rol oynuyor.
Maddi olarak daha çok kazanmakla birlikte, manevi olarak çok şey kaybettik.
Temennimiz meslek mensuplarının ve meslek odalarının mesleğe olan saygınlığı ve güveni tekrar geri kazandıracak tedbirleri alarak gerekli düzenlemeleri yapması.