Bundan önce yazdığımız blog yazılarımızda, halkımızın altına olan düşkünlüğüne, bilhassa yatırım amaçlı ve hediye amaçlı altın alım konularına fazlasıyla değinmiştik.
Yatırım ve hediye amaçlı olarak özellikle tercih edilen darphane çıkışlı ziynet ve sikke grubu ürünlere olan talep halen yüksek düzeyde devam etmektedir. Bu ürünlerin tamamının 22 ayar ve 916/1000 saflıkta olduğunu hatırlatmak isterim.
Tüketicinin yatırım ve hediye amaçlı bu yüksek talebi ister istemez farklı alternatiflerinde piyasaya sürülmesine neden oldu. Son yıllarda24 ayar 995/1000 saflıkta Mini Külçe altınlarda çok ciddi bir talep görmeye başladı ve pazarda yerini aldı.
24 ayar Mini Külçe Altınlar 0,5 gr dan başlayarak 1gr. , 2,5gr , 5gr , 10gr, 20gr, 50gr, 100gr. gibi farklı gramajlarda tüketicinin hizmetine sunulmuş durumdadır.
Mini Külçe Altınları öncelikte rafineriler üreterek piyasaya sürdü ve piyasada yerini aldı. Ancak talep o kadar çok oldu ki diğer altın üreticisi büyük firmalar da kendi adları ile üretim yaparak ürünlerini piyasaya sürdü.
Gelinen son durumda pazarın cazibesinden kaynaklanan ve her hangi bir gram, ayar kontrolü veya denetimi yapılamayan ürünler piyasada dolaşımda yer alıyor.
Mevcut durum ister istemez bu durumun tüketici lehine olacak şekilde bir kontrol mekanizmasının oluşturulmasını zorunlu kılıyor. Elbette bu durumda öncelikle iki kurum olan ve sektörün çatı kuruluşları olan Darphane veya İstanbul Kuyumcular Odası(İKO) ‘na bir görev düşüyor.
Her iki kuruluşunda bu konuda çalışma yaptığını biliyoruz. Bakalım tüketici lehine hangi kurum nasıl bir çözüm üretecek.
Bekleyip göreceğiz.