Bu haftaki blog yazımızda, bir önceki hafta kaleme aldığımız sarrafiye grubu altınların talep ve satış istatistikleri üzerinde durarak, halkımızın bu ürünler ile ilgili tüketim alışkanlıklarının analizini yapacağız.
Cumhuriyet altınları adı altında darphane tarafından baskısı yapılan ürünlerin, Cumhuriyet altın sikkeleri ve Cumhuriyet ziynet altınları olmak üzere iki türü bulunduğunu ve Cumhuriyet altın sikkelerine halk arasında Ata Altını da denildiğini daha önce belirtmiştik.
01.01.2021 - 31.08. 2021 tarihlerini kapsayan sekiz aylık dönemde, Darphane verilerine göre, 33.015.945 gr. Ziynet grubu ürün üretilirken, Ata Altını üretimi 11.684.605 gr. olarak gerçekleşmiş. Bu verilere göre tüketicinin talebi %74 oranla Ziynet grubu altından yana olurken, Ata Altın grubu %24 oranında talep görmüş.
33.015.945 gr. toplam üretim içinde yer alan Çeyrek altın, yarım altın, tam altın, gremise ve beşlik altın ürünlere göre dağılımına baktığımızda ise, çeyrek altının % 50 ile ziynet grubunun yarısına denk geldiğini, bunu % 28 ile tam altının izlediğini görüyoruz. Geriye kalan üç ürünün ise toplam % 22 lik bir oranda talep gördüğü karşımıza çıkıyor. Bu veriler ışığında net bir şekilde görüyoruz ki, takı ve hediyeleşme alışkanlıklarımızdan ötürü çeyrek altın ciddi bir talep görüyor ve oturmuş bir satın alma davranışı devam ediyor.
Ata Altın Ürünlerinin toplam üretim miktarı olan 11.684.605 gr içinde Tam Altının (7,20 gr) %93,5 gibi ciddi bir oran ile satışları domine ettiği gerçeği karşımıza çıkıyor. Ata altının kulplu seçenekleri olmakla birlikte, daha çok kulpsuz olanları piyasada talep görüyor. Buradan da anlıyoruz ki, Ata Altınları daha çok yatırım ve birikim amacıyla tercih ediliyor.
14 milyon adedi aşan Sekiz aylık üretim içinde, %68 Pazar payı ve 9,5 milyon adet ile çeyrek altın açık ara lider durumda. Burada gözden kaçırılmaması gereken husus bu verilerin darphane tarafından, içinde bulunduğumuz yıl itibarıyla pazara yeni sürülen ürün miktarı olduğu. Ayrıca piyasada var olan yeni ve eski tarihli ikinci elden alınıp tekrar satışa sunulan ürünleri de hesabımıza dahil edersek, toplam talep miktarlarının yukarıda belirttiğimizin üç veya dört katına çıktığını öngörmek yanlış olmayacaktır. Bu da yıllık olarak iç pazarda 200 tonun üzerinde bir sarrafiye grubu altın ürünün satışının gerçekleştiği anlamına gelmektedir.
Kaynak: T.C.Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü