Anasayfa Blog Altın Makaleler Altın ve Pırlanta Takılarda İşçilik Gerçeği

Altın ve Pırlanta Takılarda İşçilik Gerçeği

by Ali Canbaz
Altın ve Pırlanta Takılarda İşçilik Gerçeği

Altın ve pırlanta satın alacak hanımlar ve beyler, satın alma esnasında almayı düşündükleri ürünler ile bir duygusal bağ kurmaya, tabiri caiz ise üründen elektrik almaya çalışırlar. Ürünleri takıp takıştırarak ayna karşısında başkalarının gözüyle de kendilerine bakarak son noktayı koyarlar.

Aslında satın alınan alelade bir altın veya pırlanta ürün değildir. Sevgi, aşk, mutluluk, huzur, özgüven vb duyguların açığa çıkmasını sağlayan, şekil veya sembolleri satın almış olurlar ve  ürünlere bu duygulardan dolayı farklı bir önem atfederler.

Tüketici bir ürüne bu kadar fazla önem yüklerken, bu ürünün kendisine gelene kadar hangi süreçlerden geçtiğini bilmiyor. 

Şimdi burada günümüzde popüler olan tektaş yüzüğün hikayesini ve merhalelerini sıralamak istiyorum.

  1. Aşama: Her işte olduğu gibi hayal ile işe başlanır. Duyguların şekle bürünmüş hali tasarımcılar tarafından çizilerek ilk görüntü elde edilir.

  2. Aşama: İlk görüntüsü elde edilen ürünün prototipi yapılarak, üretim teknolojisine uygun son hali verilir ve kalıba alınır.

  3. Aşama: Kalıbı çıkarılmış ürünlerin mum baskıları yapılarak dizimleri gerçekleşir.

  4. Aşama: Dizimleri gerçekleşen ve derece kaplarına konan mum ağaçları, döküm işlemine girerek, önce alçı kalıpları çıkarılır, daha sonra da eriyen mumların yerine altın maden ile döküm yapılır.

  5. Aşama: Dökümden çıkan madenler sadekârların elinde tesfiye işlemine girerek, yüzük normunun son hali verilir.

  6. Aşama: Tesfiyesi yapılan ürün cila işlemine tabi olur ve parlatılır.

  7. Aşama: Yapılacak yüzüğe uygun taşlar seçimi yapılır. Burada doğru taşı seçmek çok önemlidir. Ayrıca hazır olarak önümüze gelen  taşların 7 veya 8 ayrı işlemden sonra kullanabilecek noktaya geldiğini bilmenizi isterim.

  8. Aşama: Taşı seçilen ürün mıhlama atölyesine giderek taşı takılır.

  9. Aşama: Taşı takılan ürün cila ve rodaj işlemine tabi olur. Artık ürünün imalat aşaması  son bulmuş, operasyon süreci başlamıştır.

  10. Aşama: Ürünün barkod ve sertifikası hazırlanarak, maliyeti belirlenir.

  11. Aşama: Atölye maliyet ve karı ile ürünler toptancıya gönderilir.

  12. Aşama: Toptancı da kendi karı ile ürünün pazarlamasını yaparak perakende mağazalara ulaştırır. Ürünler artık son tüketici ile buluşacağı noktadadır.

İşte elimize aldığımız her ürünün bu aşamalardan geçtiğini bilmek ürüne bakışımızı değiştirecektir.

Her aşamada bir emek verildiğini ve bunun da bir maliyeti olduğunu bilmemiz gerekiyor. Yukarıda saydığımız 12 aşamada onlarca insanın elinden geçen ürünler sayesinde insanların para kazandıklarını ve ayakta kaldıklarını bilirsek, işçilik denen konuya bakışımız daha objektif olacaktır.

Elbette müşteri en iyisini ve en uygun fiyatlı olanını arzu eder. Ancak bu aşamalardan hiç biri çıkarılamayacağına göre işçilik miktarını yok etmek söz konusu olmayacaktır.

Asıl sıkıntı alınan ürünlerin geri satımı ile ortaya çıkmaktadır. Zira satın aldığınız ürünü satmak isterseniz, takınız sadece içerdiği altın ve taş kadar fiyat bulacaktır. Geçmişte yüklenen emeklerin karşılıkları ve karlar ortadan kalkacaktır. Bu işin kuralı da budur.

İLGİLİ GÖNDERİLER

×