Anasayfa Blog Altın Makaleler Dünya’da Altın Madenciliği

Dünya’da Altın Madenciliği

by Ali Canbaz
Dünya’da Altın Madenciliği

Yeraltı zenginlikleri içinde önemli yere sahip olan altın madeni, binlerce yıldır insanoğlunun gündeminden düşmemiştir. Her devirde devletlerin ve sermaye sahiplerinin her daim elde etmek için çok büyük çaba ve gayret gösterdikleri altın konusunda bazı ülkeler çok şanslı iken, maalesef bazı ülkeler ise şanslı değildir.

İnsanlık tarihi boyunca altına sahip olmak isteyen güçler bu uğurda savaşları dahi göze almıştır. Öyle görünüyor ki, bu sahiplik savaşları çağlar ve şekiller değişse de devam edecektir. Altın her daim ekonomilere, hükümetlere, devletlere yön vermeye ve bu konuda vazgeçilemeyen bir özne olmaya devam edecektir.

Özellikle altın rezervleri konusunda en zengin kıta Afrika kıtasıdır. 2006 yılına kadar Güney Afrika dünyanın en büyük altın üreticisiydi. 1960'ların sonları ve 1970'lerin başlarında hiçbir ülke Güney Afrika'nın en yüksek üretim döneminin ölçeğine yaklaşamamıştır.

2007'de diğer ülkelerde artan üretim ve Güney Afrika'daki üretimin azalması ile Çin en büyük üretici konumuna geçmiştir. 1970'te Güney Afrika 995 ton veya 32 milyon ons altın üretmiştir. Bu rakam dünyadaki 47,5 milyon onsluk üretimin üçte ikisine tekabül etmektedir.

Afrika kıtasında Güney Afrika’nın yanı sıra diğer Afrika ülkelerinde de altın madenciliği gelişmiştir. Ancak maalesef birçok ülkede altın madenciliği ilkel yöntemlerle yapılmakta, köylülerin bireysel çabaları ile elde ettikleri altınlar gayri resmi yollarla pazarlanmaya çalışıldığı için gerçek ve doğru bilgilere ulaşmak mümkün olmamaktadır.

Yerkürenin sahip olduğu rezerv her geçen gün azalırken, altına olan talep ise giderek artış göstermektedir. Doğal olarak, azalan arz karşısında, talebin artması fiyatları yukarı doğru çıkarmaktadır.

Afrika kıtası yeraltı zenginlikleri(altın, elmas vs.) konusunda en zengin kıta olmakla beraber, ne acıdır ki, kıta ülkeleri fakirlik içinde zor bir hayata mahkum edilmiştir.

Emperyalizmin etkisi ile kara kıtanın zenginlikleri, Avrupa ve Amerika kıtasının refahının kaynağı haline gelmiştir. Ne ilginçtir ki; Kişi başına düşen gelir sıralamasında en üstlerde yer alan Avrupa ülkelerinin hiç biri altın üretiminde ilk sıralarda yer alan 20 ülke içinde yer almamaktadır.

2018 yılında birincil kaynaklardan en çok altın üretimi yapan 20 ülke aşağıda verilmiştir.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org

İLGİLİ GÖNDERİLER

×