Kuyumculuk ve altın madenciliğinin ülke adına geldiği konumu görebilmek için rafineri konusunda ki durumuna bakmak çok önemli. Madenlerden çıkarılan veya dolaşımdaki altınların tekrar saflaştırılması amacıyla rafineriler önemli bir işlevi üstlenmektedir. Günümüzde bir çok ülkede altın madenciliği olmakla birlikte rafineri konusunda sıkıntı yaşanmakta, özellikle uluslar arası geçerlilikte külçe üretimi yapabilen LBMA rafinerilerin olmaması bu ülkelerin önünde büyük engel olarak durmaktadır.
Türkiye’de altın rafinericiliği konusunda ilk resmi adımların 1996 yılında atılmasıyla ilk altın rafinerisi kurulmuştur.
Altın rafinerilerinin ve ürünlerinin uluslararası pazarda geçerli olabilmesi için çeşitli kurum ve kuruluşlara akredite olması ve bu kurumlarda üye olmaları gerekmektedir.
Türkiye’de faaliyet gösteren altın rafinerilerinin öncelikle ulusal kurum olan Borsa İstanbul tarafından yetkilendirilmiş olması gerekmektedir.
Altın rafinerilerinin uluslararası borsalar ve piyasalarda işlem görebilmesi, ürettikleri külçe altınların tüm dünyada hareket etme kabiliyetinin olması için LBMA (Londra Külçe Piyasası Birliği), DMCC(Dubai Kıymetli Emtia Kuruluşu), COMEX (ABD Emtia Borsası) gibi uluslararası üyelik ve akreditasyona sahip olması gerekmektedir.
Türkiye’de mevcut rafineriler şunlardır.
-
İstanbul Altın Rafinerisi - (LBMA)
-
Nadir Metal – (LBMA)
-
Ahlatçı Metal Rafineri
-
Onsa Altın Rafinerisi
-
İsgold Altın Rafinerisi
Altın rafinerilerinin faaliyet alanları
Altın Rafinerilerinin faaliyet konularından biri de; altın madenlerinden çıkartılan "Dore Altın" külçelerinin saflaştırılması, hurda altınların ve düşük saflıkta olan altın külçelerinin rafine edilmesi ile kuyumculuk, finans ve bankacılık başta olmak üzere elektronik ve diğer sektörler için standart hammadde üretiminin sağlanmasıdır.
Altın rafinerileri;
1. Altın madenlerinden elde edilen altınları,
2. Yurtiçinden getirilen hurda altınları (kuyumculardan ya da vatandaşlardan),
3. Yurtdışından ithal edilen hurda altınları,
4. Kuyumculardan gelen altınları,
5. Yurtdışından rafine edilmek üzere gönderilen altınları işlemden geçirerek saf altın haline getirmektedir.
Kaynak: https://altinmadencileri.org.tr/turkiyedeki-altin-rafinerileri/